Як встановити факт проживання однією сім'єю

Встановлення факту проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без шлюбу

З кожним днем ​​кількість пар, що проживають разом без офіційної реєстрації шлюбу, істотно збільшується. Так званий «цивільний шлюб» абсолютно такий же, як і шлюб офіційний, який зареєстрували в установленому законом порядку. Багато чоловіків і жінок зараз живуть разом однією сім'єю не один рік, при цьому купують будинки і техніку, беруть кредити, мають спільних дітей, але зовсім не поспішають узаконити свої стосунки. А дарма! Адже при необхідності придбання або вступу в права на спільно нажите майно, аліменти або спадок вам доведеться відстоювати свої інтереси в суді, шляхом встановлення факту проживання однією сім'єю.

Процедура ця не проста, але якщо правильно скласти позовну заяву, зібрати всі докази і надати їх до суду, то ви будете мати всі права законної дружини або чоловіка.

Для цього вам необхідно буде надати суду докази спільного проживання, а саме: що ви мали спільний побут, наявність подружніх відносин, підтримували один одного матеріально, можливо навіть маєте дітей і т.д.

Такими доказами можуть стати: довідка з місця проживання, свідоцтво про народження дитини, особисті листи, фотографії, де ви проводите час разом або поїздки у відпустку, покупка подарунків один одному на свята, показання друзів, батьків або сусідів, свідоцтва третіх осіб, виписки з банківських рахунків та інші документи і докази, які допоможуть суду визначити, що ви проживали однією сім'єю.

В яких випадках вам може знадобитися встановлювати факт проживання однією сім'єю:

  • Під час поділу майна, яке було придбано під час спільного проживання фактичним подружжям.

Закон захищає права кожного, тому все майно, яке ви купували проживаючи разом ділиться навпіл, якщо між вами не був складений відповідний письмовий договір, що регулює ці взаємини.

Скільки ви жили разом не має значення, тут враховується тільки той факт, що ви були однією сім'єю і мали подружні стосунки.

Це означає, що права в «цивільному шлюбі» прирівнюються до прав законного шлюбу. На цій підставі в стандартних умовах ви маєте право на половину майна, яке було вами придбано поки ви жили разом. Причому це правило поширюється на подружжя однаково, незалежно від того хто працював, а хто вивчав дисципліни у ВНЗ або тільки стежив за господарством.

Як правило, ці норми захищають більшою мірою жінок, які змушені не працювати після народження дитини і не можуть мати власний дохід в силу обставин.

Але тут є важливий момент, який враховується судом: цивільні чоловік та дружина не повинні перебувати в іншому шлюбі. Що це означає? А це означає, що дуже часто трапляється, що чоловік і жінка починають нові відносини, але при цьому не поспішають розлучатися з колишнім подружжям. У таких випадках виходить, що ви маєте і несете відповідальність перед колишнім чоловіком або дружиною, а не перед новим. І це стосується вже не тільки спільного майна, але і аліментів у разі втрати працездатності одного з вас.

  • При виникненні у особи права на утримання.

Пари, які проживали разом і вели спільне господарство, а також мали загальні обов'язки один перед одним, мають такі ж права, як і ті, що дійшли до РАГСу і зареєстрували свій шлюб. І ті й інші мають повне право отримувати аліменти у разі якщо один з них став непрацездатним і потребує тримання.

  • Для вступу в спадщину.

Цивільна дружина або чоловік також має право на спадщину. Але Цивільний кодекс України встановлює обов'язкове правило: спільне проживання повинно тривати не менше 5 років. В цьому випадку в суді доведеться доводити не тільки те, що ви проживали однією сім'єю, але і скільки часу ви проживали разом.

  • При оформленні права на пенсію у зв'язку з втратою годувальника.

Законом також передбачено ваше право на пенсію, якщо ви втратили людину, яка була годувальником у вашій родині. Це означає, що всі непрацездатні члени сім'ї померлого, які були на його утриманні, мають право на пенсію. Це стосується дітей, подружжя і батьків.

При чому дітям пенсія призначається в будь-якому випадку і незалежно від того, чи були вони на його утриманні.

Батьки і друга половинка померлого, які не були на його утриманні, все ж мають право на пенсію, якщо вони втратили годувальника, або ви втратили джерело вашого існування.

При цьому ви повинні чітко розуміти, що спочатку вам необхідно буде легалізувати цивільний шлюб в судовому порядку шляхом встановлення факту проживання однією сім'єю, а потім вже ви зможете ділити спільно нажите майно, вступати в спадок померлого і т.д.

Звичайно, досконало знати законодавство України простому громадянину неможливо, а тим більше розібратися в тонкощах і нюансах процесуального порядку. Але це і не потрібно. Досить розуміти свої права та обов'язки, а інше за вас зроблять юристи.

Ми можемо Вам допомогти!
Вам потрібно лише зв'язатися з нами!
І пам'ятайте, рішення є завжди!

Написати відгук

Примітка: HTML теги не дозволені! Використовуйте звичайний текст.