Договір про відмову від аліментів у зв'язку з покупкою житлового майна дитині

При розірванні шлюбу другий батько (як правило це тато) зобов'язаний щомісяця виплачувати аліменти на утримання своєї дитини до його повноліття, а в певних випадках і довше. Розмір аліментів строго регулюється законом.

Але, є хороша альтернатива щомісячних виплат аліментів. Замість щомісячних виплат можна подарувати своїй дитині нерухомість і відмовитися від щомісячних аліментів. Нерухомість в цьому випадку передається, як би замість аліментів. Ваша дитина стає власником нерухомості, а з вас знімаються зобов'язання по виплаті аліментів.

Однак, звільнення від щомісячних виплат аліментів не звільняє дарувальника від додаткових витрат на утримання дитини. Це означає, що якщо є непередбачені витрати пов'язані з відпочинком, лікуванням або навчанням, то другий батько як і раніше повинен брати участь. Мати може розраховувати на участь батька в таких витратах, незважаючи на те, що він подарував нерухомість замість аліментів.

Майте на увазі, що в договорі може бути присутнім пункт який вказує на відмову від права на додаткові витрати. Звертайте на це увагу і вимагайте його виключити, так як це порушує ваші законні права.

Яким чином укладаються договори про відмову від аліментів у зв'язку з покупкою житлового майна дитині?

Зазвичай, такі угоди укладаються між колишнім подружжям, що мають спільну дитину.

Обов'язковою умовою таких договорів є згода Органу опіки та піклування на укладення такої угоди.

Предметом такого договору може бути будь-яка нерухомість, земельна ділянка, підприємство, житловий комплекс, тощо.

Угоди такого характеру укладаються за участю нотаріуса, який запевняє його в обов'язковому порядку і реєструє належним чином. Також нотаріус після реєстрації договору видає витяг з Держреєстру, де вказано, що власником нерухомості є дитина.

Крім цього, при укладанні угоди необхідно буде сплатити держмито в розмірі 1% від вартості самої нерухомості.

Є ще кілька важливих моментів:

  • Таку угоду можна оформляти не тільки на користь дитини, але і на його батька з якою вона проживає разом. В останньому випадку вони будуть володіти майном на правах спільної часткової власності.
  • Скористатися правом подарувати нерухомість своїй дитині батько може тільки у тому випадку, якщо у нього є ще й інше житло. Тобто, на єдине житло платника аліментів закон не поширюється.
  • Договір про передачу предмета нерухомості дитині оформляється його батьками до 14 років. Як тільки дитині виповнилося 14 років, вона вже сама бере участь в якості сторони в цій угоді.
  • Продати таку нерухомість до настання повноліття дитини можна. Але в цьому випадку вам буде потрібна згода органу опіки та піклування.

Навіщо потрібна згода Органу опіки та піклування?

Органи опіки та піклування займаються захистом інтересів дитини.

В даному випадку вони оцінюють вартість нерухомості за допомогою експертизи і визначають суму виплат до повноліття дитини. Далі порівнюють обидві суми. Виплати повинні бути не менше, ніж вартість нерухомості.

Крім цього, подарована нерухомість не повинна бути тягарем обдарованому. Необхідно бачити в якому стані нерухомість, чи є там ремонт і чи можна там жити дитині разом з батьком.

На підставі цього Орган і дає свій висновок щодо угоди.

У разі, якщо Орган опіки та піклування відмовляє, то це ще не кінець. Будь-яке рішення можна оскаржувати у суді.

Також Органи опіки та піклування не беруть до уваги те, що аліменти можуть зменшуватися. Наприклад, якщо народжуються інші діти або з'являються інші обставини. Крім цього нерухомість може як зростати в ціні, так і падати. Це, як правило, не враховується.

Часто вирішення питання з органами опіки та піклування затягується на кілька місяців, так як терміни розгляду цього питання не вказані в законі, та й час на експертизу нерухомості теж потрібно.

Проте, всі ці питання можна вирішити, а варіант такого договору хороша альтернатива аліментам. Особливо в тих випадках коли батько працює або проживає в іншій державі.

При укладанні такої угоди, мати з дитиною матиме своє житло, і їм не потрібно витрачати гроші на з'ємну квартиру або поневірятися по комуналках. Що в наш час стає набагато важливіше, ніж самі аліменти, які бувають дуже мізерними і прожити за них неможливо. Крім того, воно потім дістанеться дитині в його повноліття.

Важливо знати, що скористатися своїм правом і укласти такий договір можна в будь-який час. Його можна укладати і як часткове погашення існуючої заборгованості по аліментах.


 


Як ми працюємо

  1. Дзвінок / замовити зворотний зв'язок
  2. З'ясування обставин майбутньої справи
  3. Збір всіх необхідних документів для складання проекту відповідного договору
  4. Укладення договору на надання юридичних послуг і його оплата
  5. Отримання відомостей про об'єкті житлової нерухомості
  6. Складання проекту договору про відмову від аліментів у зв'язку з покупкою житлового майна дитині
  7. Укладення договору і його нотаріальне посвідчення
  8. Підписання акту виконаних послуг
  9. Відгук задоволеного клієнта і наступні знижки

Ми можемо Вам допомогти!
Вам потрібно лише зв'язатися з нами!
І пам'ятайте, рішення є завжди!

Написати відгук

Примітка: HTML теги не дозволені! Використовуйте звичайний текст.