Як отримати дозвіл на виїзд дитини за кордон

Дозвіл на виїзд дитини за кордон

Вартість послуги: 1500 грн. за годину (без суду), суд 5000 грн. - по всій Україні.

Діти, яким не виповнилося 16 років, можуть виїжджати за кордон тільки за згодою батьків і обов'язково в супроводі. Супроводжувати дитину можуть батьки або люди, яким вони дали на це дозвіл. Мета поїздки в цьому випадку не має особливого значення, будь то поїздка до рідних і близьких людей, подорож, шкільна екскурсія, поїздка до моря, в гори або лікування і оздоровлення за кордоном.

Відповідно до Правил, що регулюють порядок перетину кордону, вивозити дітей, яким не виповнилося 16 років, в супроводі одного з батьків або з ким-небудь іншим, можна тільки з дозволу другого з батьків, оформленого нотаріально.

Вам необхідно буде звернутися до нотаріуса і правильно оформити документи для виїзду дитини за межі України, і обов'язково вказати куди і на скільки їде дитина.

Але бувають і інші випадки.

Дуже часто трапляється так, що один з батьків проти виїзду його дитини за кордон і не дає свою згоду. Як правило, це відбувається коли батьки сваряться або на межі розриву відносин, але буває просто вимагають грошей з колишнього чоловіка будучи вже розведеними і тому не дають дозволу. Випадки зустрічаються різні, але заручниками ситуації стають якраз діти і страждають перш за все вони, коли позбавляються можливості нормально розвиватися, пізнавати світ, подорожувати або оздоровитися за кордоном.

У таких випадках найголовніше не впадати у відчай і відстоювати свої права і права вашої дитини.

Як же все таки можна виїхати з дитиною за кордон без згоди на те батька або матері?

Вже давно сформувалася практика в судах з розгляду таких заяв і, як правило, суди завжди підтримують дітей, оскільки вони найменше захищені.

Тому, важливим моментом для вас буде складання позовної заяви. Саме від нього буде залежати, наскільки переконливі ваші докази і, відповідно, яким буде рішення суду. Якщо все зробити правильно, то результат буде позитивним, і ви зможете виїхати на відпочинок зі своєю дитиною.

Не зайвим буде, якщо ви маєте медичну довідку з рекомендацією пройти спеціальне лікування в якій-небудь країні або у вас є будь-які письмові або інші докази, що ваші родичі або друзі проживають за кордоном.

Залишати Україну без згоди другого з батьків можна ще в наступних випадках:

  • Якщо у матері в закордонному паспорті стоїть запис, що дитина виїжджає на ПМЖ в іншу країну або є запис консульства про постійний облік.
  • Якщо батько не платить аліменти на дитину 4 місяці.
  • Якщо батько дитини є іноземцем або він не має громадянства і відсутній в місці пропуску.

Незважаючи на вищесказане, ви все ж зобов'язані будете довести до відома другого з батьків, що збираєтеся з дитиною залишати країну, якщо він не є злісним неплатником аліментів і не має заборгованості.

В яких ситуаціях згода другого з батьків не потрібна:

  • У вас є довідка, в якій вказано, що відомості про батька у свідоцтві про народження записані відповідно до ч.1 ст.135 СКУ. Такі довідки зазвичай видає РАГС і взяти їх не складає труднощів.
  • Якщо батько позбавлений батьківських прав.
  • У разі якщо батько помер або зник безвісти. Тоді необхідно буде надати свідоцтво про смерть або відповідне рішення суду, де батько визнаний зниклим безвісти.
  • Ви маєте докази про ухилення від сплати аліментів або є заборгованість.
  • Якщо батько є недієздатним.
  • У вас є рішення суду яке дозволяє вам вивозити дитину самостійно.

Є ще кілька нових правил, згідно з якими можна залишати країну без згоди другого з батьків:

Той з батьків, з яким залишився жити дитина після розлучення, може перетинати кордон без відповідного дозволу, якщо залишає країну менше, ніж на 1 місяць і не перешкоджає в спілкуванні дитини з іншим з батьків.

Також він або вона може доручити вивіз своєї дитині на термін менше одного місяця іншим особам, наприклад класному керівнику, прабабусі, хрещеним і т.д.

Ви повинні розуміти також, що кожен випадок по своєму унікальний. Якщо у вас немає будь-яких документів, або ви не знаєте де знаходиться батько або мати, або вам здається, що документи вам ніхто не видасть – це ще не кінець і зовсім не означає, що зробити нічого не можна.

Боротися за свої права можна в будь-якому випадку і навіть потрібно!

У цьому вам завжди допоможе юрист, необхідно тільки звернутися до нього за консультацією. Він оцінить всі нюанси вашої ситуації, знайде можливі варіанти, як вам допомогти в ситуації, що склалася і розробить стратегію захисту ваших інтересів.

І не забувайте про те, що законодавство постійно змінюється, допрацьовується і покращується, і те, що не можна було зробити вчора, може стати можливим завтра.

Ми можемо Вам допомогти!
Вам потрібно лише зв'язатися з нами!
І пам'ятайте, рішення є завжди!

Написати відгук

Примітка: HTML теги не дозволені! Використовуйте звичайний текст.