Розділ спільно нажитого майна

Нерідко, при розірванні шлюбу, чоловік і дружина не можуть прийти до згоди з приводу поділу спільного майна. Тривалі суперечки і вмовляння родичів закінчуються нічим.

У цих випадках нічого іншого не залишається, як відстоювати свої інтереси в суді.

Яке майно ви можете розділити?

Все майно, яке ви придбали за час існування вашого шлюбу вважається загальним, тому воно ділиться навпіл на абсолютно рівні частини.

Причому це діє незалежно від того хто з вас працював, а хто займався господарством і вихованням дітей або навчався у ВУЗі, писав дисертацію і не мав свого власного доходу.

Розділу підлягає все: будинки, квартири, земля, бізнес кредити, депозити, техніка, машини та інше придбане за роки спільного життя майно.

Яким чином суд розділить ваше майно?

При розірванні шлюбу все нажите майно ділиться навпіл між подружжям. Ті речі, які не можна розділити, суд оцінює за вартістю і кожному окремо, але в рівних частках присуджує. Наприклад, одному дістанеться будинок, а іншому квартира, мопед і депозит.

Що всеж таки не можна розділити?

Все, що належить тільки одному з подружжя - вважається особистою власністю і не ділиться.

До такого майна, як правило, зараховують:

  • Речі, які ви купили до шлюбу.

Все, що ви придбали до шлюбу визнається вашими особистими і тому його не враховують під час розподілу.

  • Майно прийняте у спадок або було подаровано вам.

Все, що вам подарували або ви отримали у спадок також не ділиться. Головне, щоб воно супроводжувалося відповідним договором або іншими документами. Гроші, подаровані в сумі понад 850 гривень необхідно оформляти нотаріально, інакше їх доведеться ділити.

  • Приватизоване майно.

Якщо ви приватизували землю або житло навіть будучи в шлюбі - воно вважатися тільки вашим особистим. Але, якщо воно було приватизовано обома особами подружжя, тоді воно однозначно ділиться.

  • Майно придбане на свої особисті гроші.

Особистими будуть вважатися гроші виручені від продажу будь-яких речей, куплених ще до шлюбу, а також від страхуваннь і винагород або ваших подарунків.

  • Заробітна плата не визнається особистими грошима, незалежно від того хто працював, а хто ні.

Тут важливо відзначити, що якщо ви продали будинок або машину, яку придбали до вступу в шлюб, але за готівку, то дуже складно доводити в суді, що цими ж грошима відбувалася наступна покупка. В цьому випадку доказом в суді вважається тільки повний перепис і фото всіх номерів купюр.

Якщо ж угода була здійснена в безготівковій формі, то тоді ви без проблем підтвердите, що це тільки ваші гроші, тому що відстежити джерело грошей з банківських рахунків не складе труднощів.

  • Премії за ваші особисті заслуги і нагороди.

Ще не діляться особисті нагороди, такі як отримані гранти, перемоги в різних конкурсах, спортивних змаганнях, а також отримані державні премії та нагороди.

  • Страхування і відшкодування.

Страхову суму виплачену вам за псування майна, яке належить вам особисто або відшкодування за заподіяння моральної шкоди саме вам - не ділять.

  • Речі для вашого індивідуального користування.

Це ваші особисті речі, наприклад, одяг, коштовності, годинники, предмети для догляду за собою, тощо. Ці речі не будуть враховуватися під час розподілу.

  • Майно, придбане за час роздільного проживання.

Якщо подружжя вже не проживає разом, але ще не розлучилося, то все, що ви придбали в цей час не доведеться ділити, якщо ви доведете суду, що жили не разом і вже не мали відносин як подружжя. Доказами тут будуть показання свідків, довідки про склад сім'ї або якщо ви були зареєстровані в різних місцях.

Яке особисте майно все ж можна розділити?

Особисте майно суд може визнати загальним, якщо ви надасте докази, що за час шлюбу воно було істотно поліпшено і вартість його вище попередньої. Наприклад, якщо ви зробили ремонт в квартирі або будинку за спільні гроші.

Коли можна ділити спільне майно?

Найчастіше подружжя починає ділити майно тільки при розлученні. Але насправді його можна поділити коли хочете, навіть якщо ви ще перебуваєте в шлюбі, при цьому маєте вагомі причини.

Після розірвання офіційного шлюбу ви можете розділити ваше спільне майно протягом 3 років з моменту коли були порушені ваші права, і дата розлучення тут зовсім ні до чого. Наприклад, якщо колишній чоловік або дружина має намір продати спільне житло без вашого на те згоди. Але розірвання офіційно зареєстрованого шлюбу не анулює ваші права на свою частину майна.

Ви маєте законні права дозволити їм користуватися стільки скільки вам потрібно і при цьому не ділити його. Але це зовсім не означає, що за 10 або більше років ваша частина перейде колишньому чоловікові. Ви можете розділити майно і повернути собі те, що належить вам по праву в будь-який момент.

Ми можемо Вам допомогти!
Вам потрібно лише зв'язатися з нами!
І пам'ятайте, рішення є завжди!

Написати відгук

Примітка: HTML теги не дозволені! Використовуйте звичайний текст.