Як розлучитися без присутності в суді

Розлучення без присутності в суді

Для сімейних пар, які бажають розірвати шлюб, принципово важливо не витрачати час на суди, тому що такі процеси віднімають дуже багато часу, сил, і здоров'я. Трапляється навіть, що процедура розлучення займає більше року з величезною кількістю засідань. Особливо це неприємно для людей з постійною зайнятістю. У таких ситуаціях розірвання шлюбу без присутності в суді є найоптимальнішим виходом з положення.

Яких умов потрібно дотриматись?

  1. Якщо обидва члени сім'ї виявляють бажання розлучитися.
  2. Якщо діти досягли повноліття
  3. Якщо дружина не чекає на дитину

Як проводитися розлучення без присутності в суді?

  1. Парі необхідно прийти в РАГС за місцем прописки однієї зі сторін
  2. Пред'явити свідоцтво про шлюб і паспорти
  3. Подати відповідну заяву - чоловік і дружина повинні заповнити відповідну частину заяви для підтвердження наміру розлучитися.

Далі, після закінчення місяця, шлюб припиняється. У призначений час подружній парі потрібно з'явитися в РАГС, щоб зареєструвати розлучення. Якщо раптом пара все-таки вирішила передумати - заяву можна відкликати без серйозних наслідків для обох сторін.

У разі якщо чоловік або дружина не може прийти в РАГС (допускається тільки поважна причина), то заяву подає інша сторона. Що для цього потрібно:

  • завчасно повідомити в РАГС про факт подачі заяви
  • взяти форму і заздалегідь заповнити в потрібній графі, підписати і підтвердити справжність документа в нотаріуса.
  • інша сторона зобов'язана передати заяву в офіційний орган і заповнити документ

Після цього буде призначена дата розірвання шлюбу.

Якщо з яких-небудь причин не вийшло розірвати шлюб через РАГС, потрібно подавати заяву в суд. Важливо пам'ятати, що для того, щоб заяву прийняли, потрібно правильно визначити суд, зібрати всі необхідні документи та сплатити судовий збір.

В яких ситуаціях можливе одностороннє розлучення через суд?

Якщо одна зі сторін стверджує, що не може з'явитися до суду. Ось наприклад:

  • інвалідність
  • тяжке захворювання
  • проживання в іншій місцевості
  • робота розташовується на великій відстані від місця засідання суду, куди дуже проблематично добиратися
  • проходження лікування (вдома або в лікарні).

Доказом є документ, який підтверджує стан. В такому випадку причина буде вважатися поважною, і розлучення перенесуть на інше число. Крім того, потрібно надати документ, який доводить обізнаність відповідача про засідання суду.

У ситуації, якщо відповідач згоден на розлучення за його відсутності, йому необхідно скласти документ, в якому буде прохання розглянути справу без його присутності. Аналогічний документ буде потрібен і від позивача. Тоді суд може прийняти рішення розлучити пару без відповідача. Потрібно розуміти, що таке можливо тільки в разі якщо немає серйозних невідповідностей, для вирішення яких необхідна присутність відповідача. Якщо все-таки є певні невідповідності, тоді необхідно подати заяву про проведення конференц зв'язку з використанням відео або привести замість себе довірену особу.

Інші можливі причини відсутності

Існують ще деякі ситуації, в яких хтось із пари не виявляє бажання бути присутніми на шлюборозлучному процесі:

  • один з пари проти розлучення, і всіляко перешкоджає розірвання шлюбу
  • неготовність зайвий раз бачити чоловіка
  • недостатньо вільного часу, або немає бажання витрачати час на шлюборозлучний процес.

Всі вище перераховані причини не вважають поважними, тому пару розлучать вже після третього невідвідування суду.

Окремо слід звернути увагу наступні ситуації:

  • відсутність за вказаним місцем проживання протягом тривалого періоду часу. В цьому випадку потрібно визначити, чи дійсно людина ховається від розлучення, або ж зникла безвісти, загинула, убита, або була кимось викрадена. Можливо, потрібно буде пройти процедуру визнання зниклим безвісти.
  • опонент знаходиться в лікарні в край важкому стані або в комі. Тоді причина неявки до суду буде вважатися поважною. Але, якщо людина перебуває в комі тривалий час, особливо без позитивних прогнозів, можливе розірвання шлюбу.

Як діяти, якщо не вдається отримати розлучення?

Незважаючи на те, що в законодавстві передбачений пункт про відмову відвідувати суд, люди все одно вдаються до різного роду хитрощів, щоб протистояти розірванню шлюбу: ховають або знищують документи, погрожують і навіть застосовують фізичну силу. І в багатьох випадках їм вдається домогтися бажаного. Щоб все життя не бути заручником чоловіка / дружини і жити новим повноцінним життям, радимо звернутися до нас. Ми точно знаємо, що з цим робити! Наша команда дуже швидко вивчить ситуацію і дасть поради, як діяти правильно.

 

Ми можемо Вам допомогти!
Вам потрібно лише зв'язатися з нами!
І пам'ятайте, рішення є завжди!

Написати відгук

Примітка: HTML теги не дозволені! Використовуйте звичайний текст.