Як подати на аліменти або змінити їх розмір

Стягнення аліментів, зміна їх розміру

Аліменти в Україні можуть виплачуватися або добровільно (за домовленістю батьків), або примусово (за рішенням суду). Дуже добре, якщо між колишнім подружжям присутня згода, і немає питань по виплатах. Набагато гірше, якщо батько не виплачує повну суму аліментів, або навіть взагалі ухиляється від виконання матеріальних обов'язків перед дитиною.

Що робити, щоб забезпечити безбідне існування своєї дитини?

Якщо дитина не досягла повноліття, або проходить навчання у вищому навчальному закладі (форма освіти не грає ролі), потрібно вирішувати питання через суд. Тоді тому з батьків, хто проживає з малюком, або довіреній особі необхідно скласти позовну заяву про стягнення аліментів, потім подати в суд. Тут слід зазначити, що якщо ви прийняли рішення довіритися представнику, йому потрібно діяти через канцелярію суду. Дуже важливо, що заяву можна подати не тільки до суду за місцем проживання відповідача, а й за місцем вашого проживання, що дуже зручно для батьків, які бажають проводити з дітьми більше часу разом. Ви не оплачуєте державне мито за подачу позову, пов'язаного з аліментами, його виплачує відповідач. Самі аліменти стягуються з моменту подачі позовної заяви за судовим рішенням. Тому дуже важливо чітко встановити дату подачі заяви.

Нижче представлений перелік необхідних документів для присудження виплат:

  • доказ існування доходу у колишнього чоловіка
  • копія свідоцтва про народження дитини
  • копія свідоцтва про розлучення
  • копія паспорта, ідентифікаційний номер позивача
  • для відповідача - позовну заяву з додатком до нього.

Як визначити суму аліментів?

Частка від заробітної плати може бути різною. Все залежить від кількості дітей. Так, з практики, на одну дитину - 25%, двох - 30%, трьох і більше - 50% від доходу того з батьків, хто сплачує аліменти. Але таке можливо, якщо колишній чоловік влаштований офіційно і є можливість перевірити кількість зароблених грошей.

Нижче представлений перелік доходів, які також враховуються при встановленні суми виплат:

  • всі види доплат і надбавок до заробітної плати
  • премії
  • оплати за понаднормову роботу, вихідні та святкові дні
  • нагорода за загальні річні підсумки роботи
  • допомога по безробіттю
  • заробітна плата, яка зберігається під час відпустки і компенсація при звільненні
  • стипендія, яка платиться під час навчання у ВНЗ, ПТУ, або навчальних закладах підвищення кваліфікації
  • заробітна плата, яка зберігається під час виконання державних і громадських обов'язків
  • державна допомога інвалідам з дитинства
  • допомога з соціального страхування
  • отримання пенсії, крім надбавок до пенсії, що виплачуються інвалідам 1-ї групи по догляду за ними
  • інші способи заробітку

У деяких випадках присуджують аліменти у вигляді фіксованої суми, тобто сума виплат залишається незмінною зі зміною доходів. Таке часто практикують, якщо у платника аліментів немає стабільного заробітку. Подібний спосіб часто зустрічається в будівельників, рибалок, туристичних менеджерів, і т.д.

Як бути з безробітними?

В цьому випадку аліменти присуджуються у твердій сумі. Відсоток від заробітку встановити неможливо, тому що немає офіційного працевлаштування та підтвердження зарплати. Наявність предметів розкошу не є прямим доказом того, що платник аліментів має високий дохід, але береться до уваги при нарахуванні аліментів.

Як змінити розмір плати аліментів?

У сімейному законодавстві України є можливість переглянути суму аліментів, нараховану судом. Позов до суду може подавати як платник, так і одержувач аліментів. Сума виплат може бути збільшена або зменшена в залежності від зміни суми доходів, або погіршення здоров'я одного з колишнього подружжя.

Що робити, якщо потрібні додаткові витрати на дитину?

У сімейному кодексі є стаття, яка зобов'язує відповідача виплачувати позачергові витрати якщо дитина раптово захворіла, і їй потрібні виплати на лікування та реабілітацію. Сума виплат повинна бути аргументована.

Як проіндексувати аліменти?

Проіндексовані можуть бути не разові доходи громадян, які отримано в гривнях на території України. Індексація доходів офіційно працевлаштованих громадян відбувається автоматично за місцем роботи. Це означає, що не потрібно зайвий раз звертатися до суду для вимоги підвищити розмір виплат у зв'язку із зростанням цін. Також в сімейному кодексі України зазначено, що індексації підлягають аліменти, що виплачуються у твердій сумі.

Якщо після наших інструкцій у вас залишилися питання, як діяти правильно, або ви боїтеся того, що ви можете бути обдуреними за допомогою складних комбінацій, приходьте до нас – в приватну юридичну практику Луговського В.А. Ми не дамо вас образити і гарантуємо гідну суму виплат.

Ми можемо Вам допомогти!
Вам потрібно лише зв'язатися з нами!
І пам'ятайте, рішення є завжди!

Написати відгук

Примітка: HTML теги не дозволені! Використовуйте звичайний текст.