Усунення перешкод в спілкуванні з дитиною

Згідно з чинним законодавством батьки зобов'язані вирішувати як виховувати свою дитину разом.

Як правило, конфлікти починаються коли подружжя розлучається. Дитина стає предметом скандалу. Але незважаючи на те, що батько тепер проживають окремо від своєї дитини, вони мають всі ті ж права та обов'язки і повинні, як і раніше виховувати свою дитину, спілкуватися з нею і приділяти їй час. Дитина в свою чергу теж має повне право на спілкування зі своїми близькими.

Винятком тут може бути якщо батько завдає шкоди своїй дитині, травмує психіку або заподіює шкоду її здоров'ю.

У разі таких конфліктів між батьками, щодо виховання та регулярних зустрічей з дитиною, найкраще починати з більш простого способу - укладення договору, який буде регулювати ці взаємини.

Вирішення питання шляхом укладення договру.

  • Закон передбачає можливість укласти договір між батьками, який буде регулювати їх права і обов'язки.
  • Така угода може регулювати все що завгодно: встановлення графіка, коли батько забиратиме дитину до себе, як проводити відпустку, тощо.

Виконувати умови договору зобов'язані обоє батьків. В іншому випадку другий з батьків може звернутися до суду і оскаржити поведінку колишнього чоловіка або дружини. Також він має право вимагати примусового виконання прописаних зобов'язань або просити внести зміни в договір щодо будь-яких пунктів, будь то витрат на дитину або часу проведеного з ним.

Той з батьків, який не виконує умови договору повинен буде матеріально компенсувати завдану моральну шкоду іншому батькові, якщо це передбачено умовами договору.

  • Умови договору можна змінити або припинити його дію за взаємною згодою або рішенням суду.
  • Договори такого плану, як правило, укладаються у письмовій формі і завіряються у нотаріуса.

Вирішення питання за участю Органу опіки та піклування.

Бувають випадки коли батьки дитини або його родичі не знаходять спільної мови між собою і не можуть самостійно прийти до згоди. У таких ситуаціях вони можуть звернутися в Органи опіки та піклування.

  • Фахівці вивчать вашу ситуацію, умови життя батьків і ставлення до дитини, оцінять обставини, що склалися і винесуть своє рішення.
  • Рішення Органу опіки та піклування є обов'язковим до виконання. У разі незгоди з рішенням його можна оскаржити в суді.

Вирішення питання шляхом звернення до суду.

Бувають випадки коли рішення Органу опіки та піклування не виконуються одним з батьків. Тоді другий може звернутися до суду і вимагати виконання рішення або усунення перешкод у спілкуванні з дитиною.

  • Суд розглядає заяву і визначає яким чином кожен з батьків буде брати участь у вихованні та скільки часу проводитиме з нею.
  • При цьому суд завжди оцінює кожну конкретну ситуацію, взаємини з дитиною, її вік, фізичний і емоційний стан.

У певних випадках, суд може зобов'язати батьків бачитися з дитиною тільки у присутності третьої особи. Це може бути обумовлено поведінкою одного з батьків, його психічним захворюванням або пристрастю до алкоголю чи наркотиків.

Такі судові засідання завжди проходять з обов'язковою участю Органів опіки та піклування. Їх представник навідується до батьків додому, вивчає умови проживання, їх звички і спосіб життя та виносить свій висновок.

Воно може містити рекомендації щодо обмеження спілкування з дитиною в разі алкоголізму, морально-нестійкої поведінки одного з батьків або може обмежувати дитину ночувати у батьків у зв'язку з поганими житловими умовами, тощо.

Існують також і обмеження щодо дітей до трьох років. Зустрічі з такими дітьми зазвичай повинні відбуватися в приміщенні, де дитина проживає і в присутності матері. Таких дітей не можна забирати з дому надовго і тим більше з ночівлею.

Після виповнення 3 років, у батька з'явиться більше можливостей для зустрічей і спілкування з дитиною.

У разі невиконання судового рішення одним з батьків, суд може передати дитину для виховання і проживання іншому з батьків, а також зобов'язати відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану колишньому батьку чи матері.

Необхідно знати, що Суд має право не дозволяти спілкування того з батьків, який здатний завдати шкоди здоров'ю дитини.

Не забувайте також, що інші родичі також мають право на спілкування з вашою дитиною. І в разі таких заборон або обмежень в спілкуванні бабусі і дідуся зі своїми онуками, вони мають повне право звернутися до суду і добитися захисту своїх інтересів. Тоді ви також будете змушені виконувати рішення суду, його умови і враховувати графік зустрічей з родичами дитини.

Ми можемо Вам допомогти!
Вам потрібно лише зв'язатися з нами!
І пам'ятайте, рішення є завжди!

Написати відгук

Примітка: HTML теги не дозволені! Використовуйте звичайний текст.